រយៈពេលជាច្រើនសតវត្សរ៍មកហើយគ្រូឱសថបុរាណ បានផ្តល់ដំបូន្មានដល់អ្នកជំងឺ ឱ្យប្រើប្រាស់មើមល្មៀត ដែលជា គ្រឿងធ្វើម្ហូបពណ៌លឿងខ្ចីសម្រាប់ព្យាបាលជម្ងឺថ្លើម និងជំងឺមិនរំលាយអាហារ។
នៅក្នុងការសិក្សាមួយចេញផ្សាយ កាលពីពេលថ្មីៗ ក្រុមអ្នកវិទ្យាសាស្ត្រនៅប្រទេស
អឺរ៉ុប និង សហរដ្ឋអាមេរិកបានគាំទ្រចំពោះការផ្តល់ដំបូន្មាននេះ។នៅក្នុងការពិសោធន៍លើ សត្វកណ្តុរដែល មានជម្ងឺថ្លើមធ្ងន់ធ្ងរជាតិcurcuminដែលជាសារធាតុពណ៌លឿងធម្មជាតិមានក្នុងមើមល្មៀតបានពន្យារ ពេលការខូចខាតថ្លើមដែលអាចនាំទៅរកជំងឺថ្លើម។សត្វកណ្តុរដែលមានរោគថ្លើមមួយក្រុមត្រូវបានគេដាក់សារធាតុcurcumin នៅក្នុងរបបអាហាររបស់ពួកវាក្នុងរយៈពេលពី៤ ទៅ៨ អាទិត្យ ហើយក្រោយមកគេបានប្រៀបធៀបពួកវាទៅនឹងសត្វកណ្តុរដែលកើតជំងឺថ្លើមដូចគ្នា តែស៊ីអាហារធម្មតាគ្មានសារធាតុ curcumin។សត្វកណ្តុរ ស៊ីជាតិ curcumin បានកាត់បន្ថយភាពខូចខាតលើកោសិកាថ្លើម និងមានការរាំងស្ទះបំពង់ទឹកប្រមាត់តិចជាងសត្វកណ្តុរ
ធម្មតា។ការពិសោធន៍អាហារក្នុងមន្ទីរពិសោធន៍ត្រូវបានធ្វើឡើងលើកោសិកាcholangiocyteជាកោសិកាមាននៅក្នុងស្រទាប់ខាងក្នុងបំពង់ទឹកប្រមាត់ដែលយកចេញពីសត្វកណ្តុរមានរោគថ្លើម។ក្រុមអ្នកស្រាវជ្រាវជឿថា មើមល្មៀត
ប្រហែលជាអាចជួយបង្អាក់សារធាតុគីមីដែលនាំទៅរកការរលាកដែលការរកឃើញ
នេះអាចត្រួសត្រាយផ្លូវទៅរកការបង្កើតឱសថថ្មីសម្រាប់ព្យាបាលជំងឺថ្លើម។ការរកឃើញនេះត្រូវបានចេញផ្សាយក្នុងទស្សនាវដ្តី Gut ដែលជាទស្សនាវដ្តីអ្នកជំនាញការនៃសមាគមឱសថប្រទេសអង់គ្លេស។សារធាតុ curcumin បានមកពីរុក្ខជាតិប្រភេទមើមល្មៀតដែលជារុក្ខជាតិរស់បានយូរនិងមានឈ្មោះបច្ចេកទេសថាCurcuma longa។