វីតាមីន B12 គឺជាវីតាមីនដែលរលាយនៅក្នុងទឹក។ ក្រោយពីរាង្គកាយរបស់យើងប្រើប្រាស់វីតាមីននេះរួច កាកសំណល់ និងអ្វីដែលនៅសល់ត្រូវបានបញ្ចេញចោលទៅតាមទឹកនោម។
មុខងារ ៖
វីតាមីន B12 ក៏ដូចជាវីតាមី B ដទៃៗទៀតដែរ គឺមានសារៈសំខាន់ក្នុងការបំបែកសារធាតុដែលទទួលទានរួច (Metabolism)។ វាជួយដល់ការបង្កើតកោសិការគ្រាប់ឈាមក្រហម និងជួយជួសជុលប្រព័ន្ធសរសៃប្រសាទកណ្តាល។
ប្រភពអាហារ
វីតាមីន B12 ត្រូវបានរកឃើញនៅក្នុង
• ស៊ុត
• ទឹកសណ្តែក
• សាច់
• ទឹកដោះគោ និងផលិផលដែលធ្វើអំពីទឹកដោះគោ
• សាច់សរីរាង្គ (ថ្លើម និងតម្រងនោម)
• សាច់បក្សី
• ពពួកអំបូរសត្វខ្យង
រាង្គកាយរបស់យើងស្រូបយកវីតាមីន B12 ពីអាហារសាច់សត្វបានច្រើន និងល្អជាងអាហាររុក្ខជាតិ។ ប្រភពអាហារដែលមិនមែនជាសាច់សត្វមានវត្តមានវីតាមីន B12 មិនទៀងទាត់ទេ។ វាមិនត្រូវបានគិតថា ធនធានដែលអាចជឿទុកចិត្តបានចំពោះវីតាមីននោះទេ។
ផលរំខាន
• មនុស្សជាច្រើនដែលមានអាយុលើសពី ៥០ឆ្នាំ បាត់បង់នូវលទ្ធភាពបឺតស្រូបវីតាមីន B12ពីចំណីអាហារហើយ។
• មនុស្សដែលទទួលទានអាហារបួស ហើយមិនព្រមញ៉ាំស៊ុត ឬផលិតផលធ្វើពីទឹកដោះគោទៀត ពួកគេប្រហែលជាត្រូវការអាហារបំប៉នជា វីតាមីន B12 បន្ថែមហើយ។
• មនុស្សដែលមានបញ្ហាលើការរំលាយអាហារដូចជាជំងឺ Celiac Disease ឬ Crohn’s Diseaseប្រហែលជាមិនអាចស្រូបយកវីតាមីន B12 បានគ្រប់គ្រាន់ទេ។
កម្រិតវីតាមីន B12 ទាបអាចបង្កជា៖
• ស្លេកស្លាំង
• បាត់បង់តុល្យភាព
• ស្ពឹកៗ ឬឈឺឆៀបៗនៅដៃ និងជើង
• អស់កម្លាំង
ការណែនាំ
មធ្យោបាយដ៏ល្អបំផុតដើម្បីទទួលបានវីតាមីន B12 ទៅតាមតម្រូវការ គឺត្រូវទទួលទានអាហារជាសាច់សត្វគ្រប់ប្រភេទ។
សម្រាប់មនុស្សដែលមិនទទួលទានសាច់សត្វ វីតាមីន B12 អាចរកបាននៅក្នុង៖
• វីតាមីនចម្រុះភាគច្រើន៖ វីតាមីន B12 ត្រូវបានបឺតស្រូបយ៉ាងល្អនៅពេលដែលប្រើជាមួយវីតាមីនB ដទៃទៀតដូចជា វីតាមីន B3 B2 B6 និងពពួកម៉ាញេស្យូម។
• ទម្រង់មួយរបស់វីតាមីន B12 អាចអោយជាការចាក់បាន
• ទម្រង់វេជ្ជបញ្ជាមួយផ្សេងទៀតនៃវីតាមីន B12 គឺជាប្រភេទជេលលាបតាមច្រមុះ។
• វីតាមីន B12 ក៏អាចប្រើជាទម្រង់មួយដែលរលាយនៅក្រោមអណ្តាតដែរ ប៉ុន្តែថ្នាំគ្រាប់វីតាមីនចម្រុះក៏មានប្រសិទ្ធភាពល្អដែរ។
បរិមាណវីតាមីនដែលអ្នកត្រូវការវាអាស្រ័យទៅលើអាយុ និងភេទរបស់អ្នក។ កត្តាផ្សេងៗទៀតដូចជា ការមានផ្ទៃពោះ និងជំងឺ ក៏ជារឿងសំខាន់ដែរ។ ស្ត្រីដែលមានផ្ទៃពោះ ឬបំប៉ៅដោះកូនត្រូវការចំនួនច្រើនជាង។ ចូរសុំយោបល់ពីអ្នកផ្តល់សេវាសុខភាពរបស់អ្នកលើចំនួនដែលល្អបំផុតសម្រាប់អ្នក។
តម្លៃធម្មតាលើការទទួលទានរបបអាហារសម្រាប់វីតាមីន B12
ទារក (ការទទួលទានដែលគ្រប់គ្រាន់)
• ០-៦ខែ៖ ០,៤មីក្រូក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ (0,4mcg/day)
• ៧-១២ខែ៖ ០,៥មីក្រូក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ (0,5mcg/day)
កូនក្មេង
• ១-៣ឆ្នាំ៖ ០,៩មីក្រូក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ (0,9mcg/day)
• ៤-៨ឆ្នាំ៖ ១,២មីក្រូក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ (1,2mcg/day)
• ៩-១៣ឆ្នាំ៖ ១,៨មីក្រូក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ (1,8mcg/day)
មនុស្សវ័យជំទង់
• បុរស និងស្ត្រីដែលមានអាយុចាប់ពី ១៤ឆ្នាំឡើងទៅ៖ ២,៤មីក្រូក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ (2,4mcg/day)៕