Friday, December 14, 2012

វីតាមីន B12 និង​ការទាក់ទង​សុខភាព

វីតាមីន B12 គឺជា​វីតាមីន​ដែល​រលាយ​នៅក្នុង​ទឹក​។ ក្រោយ​ពី​រាង្គ​កាយរ​បស់​យើង​ប្រើប្រាស់​វីតាមីន​នេះ​រួច កាក​សំណល់ និង​អ្វី​ដែល​នៅសល់​ត្រូវ​បាន​បញ្ចេញ​ចោល​ទៅ​តាម​ទឹកនោម​។​

​មុខងារ​ ៖

​វីតាមីន B12 ក៏ដូចជា​វី​តា​មី B ដទៃៗ​ទៀត​ដែរ គឺ​មាន​សារៈសំខាន់​ក្នុងការ​បំបែក​សារធាតុ​ដែល​ទទួល​ទាន​រួច (Metabolism)​។ វា​ជួយ​ដល់​ការបង្កើត​កោសិការ​គ្រាប់​ឈាម​ក្រហម និង​ជួយ​ជួសជុល​ប្រព័ន្ធ​សរសៃប្រសាទ​កណ្តាល​។​

​ប្រភព​អាហារ​

​វីតាមីន B12 ត្រូវបាន​រកឃើញ​នៅក្នុង​

•         ស៊ុត​

•         ទឹក​សណ្តែក​

•         សាច់​

•         ទឹកដោះគោ និង​ផលិផល​ដែល​ធ្វើ​អំពី​ទឹកដោះគោ​

•         សាច់​សរីរាង្គ (​ថ្លើម និង​តម្រងនោម​)

•         សាច់​បក្សី​

•         ពពួក​អំបូរ​សត្វ​ខ្យង​

​រាង្គ​កាយរ​បស់​យើង​ស្រូប​យក​វីតាមីន B12 ពី​អាហារ​សាច់សត្វ​បាន​ច្រើន និង​ល្អ​ជាង​អាហារ​រុក្ខជាតិ​។ ប្រភព​អាហារ​ដែល​មិនមែន​ជា​សាច់សត្វ​មាន​វត្តមាន​វីតាមីន B12 មិន​ទៀងទាត់​ទេ​។ វា​មិន​ត្រូវបាន​គិតថា ធនធាន​ដែល​អាច​ជឿ​ទុកចិត្ត​បាន​ចំពោះ​វីតាមីន​នោះទេ​។​

​ផល​រំខាន​

•         មនុស្ស​ជាច្រើន​ដែល​មាន​អាយុ​លើសពី ៥០​ឆ្នាំ បាត់បង់​នូវ​លទ្ធភាព​បឺត​ស្រូប​វីតាមីន B12​ពី​ចំណី​អាហារ​ហើយ​។​

•         មនុស្ស​ដែល​ទទួលទាន​អាហា​របួស ហើយ​មិន​ព្រម​ញ៉ាំ​ស៊ុត ឬ​ផលិតផល​ធ្វើ​ពី​ទឹកដោះគោ​ទៀត ពួកគេ​ប្រហែលជា​ត្រូវការ​អាហារ​បំប៉ន​ជា វីតាមីន B12 បន្ថែម​ហើយ​។

•         មនុស្ស​ដែល​មាន​បញ្ហា​លើ​ការរំលាយ​អាហារ​ដូចជា​ជំងឺ Celiac Disease ឬ Crohn’s Disease​ប្រហែលជា​មិន​អាច​ស្រូប​យក​វីតាមីន B12 បាន​គ្រប់គ្រាន់​ទេ​។​

​កម្រិត​វីតាមីន B12 ទាប​អាច​បង្ក​ជា​៖

•         ស្លេកស្លាំង​

•         បាត់បង់​តុល្យភាព​

•         ស្ពឹកៗ ឬ​ឈឺ​ឆៀបៗ​នៅ​ដៃ និង​ជើង​

•         អស់កម្លាំង​

​ការណែនាំ​

​មធ្យោបាយ​ដ៏​ល្អ​បំផុត​ដើម្បី​ទទួលបាន​វីតាមីន B12 ទៅតាម​តម្រូវការ គឺ​ត្រូវ​ទទួល​ទាន​អាហារ​ជា​សាច់សត្វ​គ្រប់​ប្រភេទ​។​

​សម្រាប់​មនុស្ស​ដែល​មិន​ទទួល​ទាន​សាច់​សត្វ វីតាមីន B12 អាច​រកបាន​នៅក្នុង​៖

•         វីតាមីន​ចម្រុះ​ភាគច្រើន​៖ វីតាមីន B12 ត្រូវបាន​បឺត​ស្រូប​យ៉ាង​ល្អ​នៅ​ពេល​ដែល​ប្រើ​ជា​មួយ​វីតាមីន​B ដទៃ​ទៀត​ដូចជា វីតាមីន B3 B2 B6 និង​ពពួក​ម៉ាញេស្យូម​។​

•         ទម្រង់​មួយ​របស់​វីតាមីន B12 អាចអោយ​ជា​ការចាក់​បាន​

•         ទម្រង់​វេជ្ជបញ្ជា​មួយ​ផ្សេង​ទៀត​នៃ​វីតាមីន B12 គឺជា​ប្រភេទ​ជេ​លលាប​តាម​ច្រមុះ​។​

•         វីតាមីន B12 ក៏​អាច​ប្រើ​ជា​ទម្រង់​មួយ​ដែល​រលាយ​នៅក្រោម​អណ្តាត​ដែរ ប៉ុន្តែ​ថ្នាំ​គ្រាប់​វីតាមីន​ចម្រុះ​ក៏មាន​ប្រសិទ្ធភាព​ល្អ​ដែរ​។​

​បរិមាណ​វីតាមីន​ដែល​អ្នកត្រូវការ​វា​អាស្រ័យ​ទៅលើ​អាយុ និង​ភេទ​របស់​អ្នក​។ កត្តា​ផ្សេងៗ​ទៀត​ដូចជា ការ​មាន​ផ្ទៃពោះ និង​ជំងឺ ក៏​ជា​រឿង​សំខាន់​ដែរ​។ ស្ត្រី​ដែល​មាន​ផ្ទៃពោះ ឬ​បំប៉ៅ​ដោះកូន​ត្រូវ​ការចំនួន​ច្រើនជាង​។ ចូរ​សុំ​យោបល់​ពី​អ្នកផ្តល់​សេវា​សុខភាព​របស់​អ្នក​លើ​ចំនួន​ដែល​ល្អ​បំផុត​សម្រាប់​អ្នក​។​

​តម្លៃ​ធម្មតា​លើ​ការ​ទទួលទាន​របប​អាហារ​សម្រាប់​វីតាមីន B12

​ទារក (​ការ​ទទួលទាន​ដែល​គ្រប់គ្រាន់​)

•         ០-៦​ខែ​៖ ០,៤​មីក្រូ​ក្រាម​ក្នុង​មួយថ្ងៃ (0,4mcg/day)

•         ៧-១២​ខែ​៖ ០,៥​មីក្រូ​ក្រាម​ក្នុង​មួយថ្ងៃ (0,5mcg/day)

​កូនក្មេង​

•         ១-៣​ឆ្នាំ​៖ ០,៩​មីក្រូ​ក្រាម​ក្នុង​មួយថ្ងៃ (0,9mcg/day)

•         ៤-៨​ឆ្នាំ​៖ ១,២​មីក្រូ​ក្រាម​ក្នុង​មួយថ្ងៃ (1,2mcg/day)

•         ៩-១៣​ឆ្នាំ​៖ ១,៨​មីក្រូ​ក្រាម​ក្នុង​មួយថ្ងៃ (1,8mcg/day)

​មនុស្ស​វ័យ​ជំទង់​

•         បុរស និង​ស្ត្រី​ដែល​មាន​អាយុ​ចាប់ពី ១៤​ឆ្នាំ​ឡើង​ទៅ​៖ ២,៤​មីក្រូ​ក្រាម​ក្នុង​មួយថ្ងៃ (2,4mcg/day)​៕