Monday, January 7, 2013

ការថែទាំ និងព្យាបាលធ្មេញ​


  ជំងឺពុកធេ្មញ ​ត្រូវបាន​គេស្គាល់​និងនិយាយថា ​ជំងឺដង្កូវស៊ី​ធ្មេញ​ ហើយវាជាបញ្ហា​សុខភាពជាទូទៅ​ធំបំផុតនៅ​ក្នុង​ពិភពលោក​។​ជាពិសេស ​វាកើតមាន​ច្រើន​លើកុមារ​ ​ហើយ​និង​មនុស្សវ័យ​ជំទង់​ ហើយអត្រា​អ្នកកើត​ជំងឺពុកធ្មេញ​ក្នុងវ័យ​ទាំងពីរនេះ​កាន់​តែកើន​​ឡើងដោយ​ សារជាតិ​ស្ករសំបូរ​ជាងមុន​នៅក្នុង​របបអាហារ​ ​ហើយនិង​ការធ្វើ​អនាម័យ
ធ្មេញមិន​បាន​ស្អាតល្អ​។

          រាល់​កាកសំណល់​អាហារ​ស្អិតៗ​ត្រូវបាន​គេស្គាល់​ថាផ្លាក​ ​ដែលប្រមូល​ផ្តុំគ្នា​ជាពិសេស​តាមខ្សែ​​អញ្ចាញ​ជើង​ធ្មេញ ​ហើយ​និង​ផ្ទៃ​លើស្នាម​ធ្មេញ​នេះដែលបណ្តាល​ឱ្យ​ធ្មេញពុក​។ ផ្លាក​កើតឡើង​ពីបំណែក​អាហារ​ ​ទឹកមាត់​ ​និង​បាក់តេរី​ ដែល​ជាទូទៅ​មាន​នៅក្នុងមាត់​ ​ហើយបាន​បំលែង​អាហារ​ទាំងនោះ​ទៅជាអាស៊ីតវិញ​។​ ​ប្រសិន​បើផ្លាក​នេះប្រមូល​
ផ្តុំគ្នា ​កាន់តែ​ច្រើនទៅៗ​វានឹងក្លាយ​ជាសារធាតុ​រឹង​មួយហៅថា​ក្រមរ​ធ្មេញ​។ ​ទាំងក្រម​រធ្មេញ​ ​និង​ផ្លាក​មានផ្ទុកអាស៊ីត​ដែល​ក្នុងរយៈ​ពេល​មួយ​អាចបំផ្លាញ​​ស្រទាប់ការពារ ​ដ៏រឹង​របស់ធ្មេញ​ ​ហើយ​បង្កើត​ជាប្រហោង​ ​ឬរន្ធតូចៗ​។​ ហើយ​រន្ធទាំង​នោះ​កើតឡើង​ក្នុងរយៈ​​ពេលរាប់ខែ​ ​ឬរាប់ឆ្នាំ​។​ រន្ធទាំងនោះ​ពុំបណ្តាល ​ឱ្យយើង​ឈឺចាប់​នោះ​ទេ ​ប៉ុន្តែវាអាច​រីកកាន់​តែធំឡើង​ៗ​ ហើយបំផ្លាញ​ប្រព័ន្ធ​ទន់ៗ​ខាងក្នុងធ្មេញ​ ​ដូចជាសាច់​ធ្មេញ ​និង​បណ្តូលធ្មេញ​ដែលមាន​នៅក្នុង​ផ្នែកកណ្តាល​នៃធ្មេញ។​
ប្រសិន​បើរន្ធទាំង​នោះមិន​ទទួល​ការព្យាបាល​ ​ពួកវាអាច​កម្ទេចសរសៃ​ឈាម​ ​និងសរសៃ​ប្រសាទ​ធ្មេញ​ ហើយចុង​ក្រោយគឺ​តួធ្មេញតែ​ម្តង។

             រោគសញ្ញា​នៃជំងឺពុកធ្មេញ​ភាគច្រើន​គឺកើតមាន​ការឈឺធ្មេញ​ជាពិសេស​ ​បន្ទាប់ពី​ញ៉ាំអាហារ​ ​ឬភេសជ្ជៈក្តៅ​ ឬក៏​
ត្រជាក់ ​។​ ​ទោះបីជាយ៉ាង​ណាក៏​ដោយ​ ​ការឈឺចាប់នេះ​ ​នឹងមិនកើត​ឡើងទេ​ រហូតដល់​ពេលដែលការ​ពុកធ្មេញឈាន​ដល់កំរិតធ្ងន់​ធ្ងរ​។​ស្នាមខូង​ឬប្រហោង​ ពេលខ្លះ​​មិនអាចមើល​ឃើញក្នុង​ធ្មេញផងដែរ​។​ហើយជំងឺពុកធ្មេញភាគច្រើន អាចត្រូវរក​ឃើញ​ក្នុងដំណាក់​កាលដំបូង​ ​ក្នុងអំឡុង​ពេល​ត្រួតពិនិត្យជា​ប្រចាំនោះ​។​ជំងឺពុកធ្មេញ​ធ្ងន់ធ្ងរអាច​ បង្កឱ្យ​មានការករ​ខ្ទុះក្នុងធ្មេញ​ ​ដែលការ​កើតមាន​ខ្ទុះក្នុងធ្មេញនេះ​បណ្តាលមក​ពីការរីករាល​ដាលបាក់តេរី​ នៅស្នូល​កណ្តាល​
របស់ធ្មេញ ​។​ការរីករាល​ដាលនេះ​ ​ប្រហែលជា​កើនឡើងចាប់​តាំងពីឬសធ្មេញ​ ​ទៅដល់ឆ្អឹង​ទ្រទ្រង់ធ្មេញ​។ផ្លាក និងក្រមរធ្មេញ​អាចធ្វើ​ ឱ្យអញ្ចាញ​ធ្មេញរលាក​ផងដែរ​ ​ហើយអាច​នឹងបណ្តាល​ឱ្យកើតជំងឺ​អញ្ចាញ​ធ្មេញដែល​ហៅថា​ ជំងឺរាក់​ស៊ីធ្មេញ​។​

ការបរិភោគ ​អាហារ​ពិតប្រាកដ​ណាស់​ ​អាហារ​ដែល​សំបូរជាតិស្ករ​ ​និង​ជាតិម្សៅ​ច្រើន​ ក៏បង្កើននូវ​ជាតិអាស៊ីត​ជាច្រើនដង​ដែលអាច​ប៉ះពាល់​​ធ្មេញ។ ហើយ​ការមិន​សំអាត​មាត់ធ្មេញ​ឱ្យបាន​ត្រឹមត្រូវនោះ​ វានឹងផ្តើម​នូវភាព​ខូចខាត​។​ ជាតិ​អាស៊ីត​ដែល​កើតចេញ​ពីការបំបែក​អាហារនៅ​ក្នុងមាត់​នឹងវាយប្រហារ​ លើស្រទាប់ការពារ​ធ្មេញក្នុងរយៈពេល​២០នាទីនៃការ​ញ៉ាំអាហារ។​
                វិធីដ៏ល្អបំផុត​សម្រាប់​ថែរក្សាធ្មេញ​ឱ្យមាន​សុខភាពល្អនោះ​ ​គឺត្រូវ​ប្រាកដថា​អ្នកបាន​សម្អាតវាជា​ប្រចាំ​ ដើម្បីចៀស​វាងការ​កកើតផ្លាក​នៅតាមធ្មេញ​។​​គ្រូពេទ្យធ្មេញ​ភាគច្រើន​ បានផ្តល់​យោបល់ថា​ អ្នកសំអាត​ធ្មេញរបស់​អ្នកយ៉ាង​ហោចណាស់​ក៏ពីរដងដែរក្នុង​មួយថ្ងៃ។​ ការប្រើប្រាស់ថ្នាំដុស​ធ្មេញដែល​មានជាតិភ្លូ​អរ៉ាយវា បានផ្តល់នូវ​ការការពារ​បន្ថែម​ទៀតដល់​ធ្មេញ​ពីភាពប៉ះ​ពាល់នៃអាស៊ីត​។​
               ការប្រើសរសៃអំបោះ​សំអាតចន្លោះ​ធ្មេញក៏ជាវិធី​ល្អមួយដែរ​ដោយសារ​វាអាចលាង​ សម្អាតមាត់​របស់អ្នក​បន្ទាប់ពីញ៉ាំ​អាហារមាន​ជាតិស្អិតរួចមក​។​វាក៏មានសារ​ សំខាន់ណា់ស់​ក្នុង​ការត្រួតពិនិត្យ​ជាមួយនឹងទន្តពេទ្យ​ដែល​គួរធ្វើ៦​ខែម្តង។
នៅពេលដែល ​រចនាសម្ព័ន្ធ​ធ្មេញមួយ​ត្រូវបាន​បំផ្លាញនោះ​ ​គ្មានវិធីណា​មួយនឹង​ប៉ះប៉ូវបានទេ​។​ក៏ប៉ុន្តែ​ ប្រសិន​បើជំងឺពុក​ធ្មេញ​ត្រូវបាន​ រកឃើញ​នៅក្នុង​ដំណាក់កាលដំបូង​ នោះការវិវឌ្ឍន៍​ទៅមុខរបស់វា ​នឹងអាច​ត្រូវបញ្ឈប់បាន​។​

​                ផ្នែកដែល ​ពុកនេះ​ ​អាចត្រូវជំនួស​ដោយគ្រឿង​បំពេញឡើងវិញ​ដូចជា​ ​សំលោហៈប្រាក់​ ឬក៏ប្លាស្ទិក​ដែលគ្រឿង​ទាំងនេះត្រូវបាន​គេ​​ស្គាល់ថា​ ​ជាគ្រឿងបំពេញ​។​ប្រសិនបើការ​ពុកធ្មេញនេះ​រីករាលដាលធំឡើង​នោះ​ ជំរើសមួយ​ទៀតគឺការ​ស្រោប​។​ ​កន្លែងពុក​ ​និងកន្លែង​ខ្សោយទាំង​នោះ​ ​នឹងត្រូវដកចេញ​ ​និងព្យាបាល​ ​ការស្រោប​ធ្មេញនឹង​ត្រូវដាក់បញ្ចូល​លើធ្មេញ​ដែលសេស​សល់​ហើយ​ប្រសិនបើ​ ប្រព័ន្ធសរសៃប្រសាទ​ក្នុងធ្មេញងាប់​អស់ដោយ​សារការ​ពុកធ្មេញ​ ​ឬការខូចខាតធ្មេញ​ ​បន្ទាប់មកទៀត​ទន្តពេទ្យនឹងពិចារណា​ការព្យាបាល​ឬសធ្មេញ។​វិធីនេះមានដូចជា ការដក​បណ្តូលធ្មេញ​ ​ដោយរួមមាន​ជាលិកា​សរសៃប្រសាទ​ ​និងសរសៃ​ឈាម​។​​បន្ទាប់មកទៀត ឬសនេះ​នឹងត្រូវបាន​បំពេញដោយ​គ្រឿងការពារ​ ​ហើយដំណើរ​ការនេះ​ត្រូវបានបញ្ចប់​ដោយការបំពេញ​ ​ឬការស្រោប​ដែលអាច​ទៅរួច​នោះ​

(សុខភាពថ្ងៃនេះ)