វីតាមីនE គឺជាវីតាមីនដែលរលាយក្នុងខ្លាញ់។
ឈ្មោះដទៃទៀតៈ អាល់ហ្វា-តូកូហ្វេរ៉ុល និង ហ្គាម៉ា-តូកូហ្វេរ៉ុល
មុខងារ ៖
វីតាមីនE គឺជាអង់ទីអុកស៊ីដង់ ដែលការពារជាលិការាងកាយ ពីការបំផ្លាញដែលបង្កដោយ សារធាតុហៅថា រ៉ាឌីកាល់សេរី។ រ៉ាឌីកាល់សេរីអាចបំផ្លាញកោសិកា ជាលិកា និងសរីរាង្គ ផ្សេងៗបាន។ រាឌីកាល់នេះត្រូវាបានគេជឿថាចូលរួមក្នុងស្ថានភាពមួយចំនួនដែលទាក់នឹង ភាពចាស់។
រាងកាយ ត្រូវការវីតាមីនE ដើម្បីជួយរក្សាប្រពន្ធ័ភាពស៊ាំ អោយរឹងមាំប្រឆាំង នឹងវីរុស និង បាក់តេរី។
វីតាមីនEក៏ចូលរួមយ៉ាងសំខាន់ផងដែរ ក្នុងការបង្កើតកោសិកាឈាមក្រហម និង ជួយអោយ រាងកាយប្រើប្រាស់វីតាមីនK។ វីតាមីននេះក៏ជួយ ពង្រីកសសៃឈាម និងរក្សាឈាមពីការកក
ស្ទះនៅក្នុងសសៃឈាម
កោសិកាប្រើប្រាស់ វីតាមីនE ដើម្បីទាក់ទងគ្នាទៅវិញទៅមក និងអនុវត្តនូវមុខងារសំខាន់ៗ ជា ច្រើន។
ថាតើវីតាមីនE អាចការពារ មហារីក ជំងឺបេះដូង ជំងឺបាត់បង់ការចងចាំ ជំងឺថ្លើម និងជំងឺដាច់ សសៃឈាមខួរក្បាល រឺក៏អត់ គឺមិនទាន់ត្រូវគេដឹងនៅឡើយទេ។
ប្រភពអាហារ
វិធីល្អបំផុតដើម្បីទទួលបានវីតាមីនEបានគ្រប់គ្រាន់ជាប្រចាំ គឺតាមរយៈការញ៉ាំប្រភពអាហារ នានា។ វីតាមីនEគឺត្រូវបានរកឃើញ នៅក្នុងអាហារដូចខាងក្រោម៖
· ប្រេងបន្លែ(ដូចជា ពពួកស្រូវសាឡី ផ្កាឈូករត្ន័ ពោត និងប្រេងសណ្តែក)
· ពពួកសណ្តែកដី(ដូចជា អាល់ម៉ុន សណ្តែកដី ហេសេលណាត់ និង ហ្វីលប៊ឺត)។
· គ្រាប់ផ្លែឈើ (ដូចជាគ្រាប់ផ្កាឈូករត្ន័ជាដើម)
· បន្លែដែលមានស្លឹកពណ៌បៃតង (ដូចជាស្ពៃ និង ស្ពៃក្តោបបៃតង)
· អាហារពេលព្រឹកគ្រាប់ធញ្ញជាតិដែលមានសារធាតុចិញ្ចឹម ទឹកផ្លែឈើ ប៊័រផ្សំពីបន្លែ និង
ខ្លាញ់សត្វនិងគ្រឿងលាបនំបុ័ង។
ផលវិបាក
ការញ៉ាំវីតាមីនEដែលមាន ក្នុងអាហារ គឺមិនបង្កឲ្យមានគ្រោះថ្នាក់ រឺក៏ផលប៉ះពាល់អ្វីទេ។ បើ ប្រើជាសារធាតុបន្ថែមវិញ វីតាមីនEដូសខ្ពស់ អាចប្រឈមមុខនឹង ការហូរឈាមខួរក្បាលធ្ងន់ ធ្ងរ។
ដំបូន្មាន
ប្រពន្ធ័គណនាសារធាតុចិញ្ចឹម (RDA) សំរាប់វីតាមីន បង្ហាញពីចំនួនវីតាមីន ដែលមនុស្សភាគ ច្រើនត្រូវការជាប្រចាំថ្ងៃ។
· RDA សំរាប់វីតាមីន ត្រូវបានប្រើប្រាស់ជាគោលដៅកំណត់ សំរាប់មនុស្ស ម្នាក់ៗ។
· ចំនួនវីតាមីន ដែលអ្នកត្រូការគឺផ្អែកលើអាយុ និងភេទរបស់អ្នក។
· កត្តាផ្សេងៗទៀតដូចជា ការមានផ្ទៃពោះ ការបំបៅដោះកូននិង ជំងឺក៏ជាកត្តា សំខាន់ ដែរ ក្នុងការបង្កើននូវចំនួនវីតាមីន ដែលអ្នកត្រូវការ។
ចំនួន វីតាមីនEដែលសមស្របគឺ៖
ទារក(ចំនួនសមល្មមនៃវីតាមីនE)
· ០ - ៦៤ខែ= ៤ មីលីក្រាម/ថ
· ៧ - ១២ខែ= ៥ មីលីក្រាម/ថ
កុមារ
· ១ - ៣ឆ្នាំ=៦មីលីក្រាម/ថ
· ៤ - ៨ឆ្នាំ= ៧មីលីក្រាម/ថ
· ៩ - ១៣ឆ្នាំ= ១១មីលីក្រាម/ថ
ក្មេងជំទង់ និងមនុស្សពេញវ័យ
· ១៤ឆ្នាំ រឺលើស= ១៥មីលីក្រាម/ថ
សាកសួរអ្នកផ្តល់ការថែទាំសុខភាពថាចំនួនប៉ុណ្ណាដែលសក្កិសមនឹងអ្នក។
កំរិតខ្ពស់បំផុតនៃវីតាមីនEបន្ថែម ដែលមានសុវត្ថិភាពសំរាប់មនុស្សពេញវ័យគឺ ១៥០០IU/ថ ក្នុង ទំរង់ធម្មជាតិនៃវីតាមីនE និង ១០០០IU/ថក្នុងទំរង់ដែលបង្កើតដោយមនុស្ស៕