Friday, December 14, 2012

វីតាមីន​E:​ប្រើ​ច្រើន​ហួស​អាច​នាំ​អោយ​ហូរឈាម​ក្នុង​ខួរក្បាល​ធ្ងន់ធ្ងរ​

វីតាមីន​E គឺជា​វីតាមីន​ដែល​រលាយ​ក្នុង​ខ្លាញ់​។

ឈ្មោះ​ដទៃ​ទៀតៈ​ អាល់​ហ្វា​-​តូ​កូហ្វេ​រ៉ុល និង ហ្គា​ម៉ា​-​តូ​កូហ្វេ​រ៉ុល

មុខងារ ៖

វីតាមីន​E គឺជា​អង់​ទី​អុក​ស៊ីដង់ ដែល​ការពារ​ជាលិកា​រាងកាយ ពី​ការបំផ្លាញ​ដែល​បង្ក​ដោយ សារធាតុ​ហៅថា រ៉ាឌីកាល់​សេរី​។ រ៉ាឌីកាល់​សេរី​អាច​បំផ្លាញ​កោសិកា ជាលិកា និង​សរីរាង្គ ផ្សេងៗ​បាន​។ រា​ឌី​កាល់​នេះ​ត្រូវាបាន​គេ​ជឿ​ថា​ចូលរួ​ម​ក្នុង​ស្ថានភាព​មួយចំនួន​ដែល​ទាក់​នឹង ភាព​ចាស់​។

រាងកាយ ត្រូវការ​វីតាមីន​E ដើម្បី​ជួយ​រក្សា​ប្រពន្ធ័​ភាពស៊ាំ អោយ​រឹងមាំ​ប្រឆាំង នឹង​វីរុស និង បាក់តេរី​។​

វីតាមីន​E​ក៏​ចូលរួម​យ៉ាង​សំខាន់​ផងដែរ ក្នុង​ការបង្កើត​កោសិកា​ឈាម​ក្រហម និង ជួយ​អោយ រាងកាយ​ប្រើប្រាស់​វីតាមីន​K​។ វីតាមីន​នេះ​ក៏​ជួយ ពង្រីក​ស​សៃឈាម និង​រក្សា​ឈាម​ពី​ការ​កក​

ស្ទះ​នៅក្នុង​ស​សៃឈាម

កោសិកា​ប្រើប្រាស់ វីតាមីន​E ដើម្បី​ទាក់ទង​គ្នា​ទៅវិញទៅមក និង​អនុវត្ត​នូវ​មុខងារ​សំខាន់ៗ ជា ច្រើន​។​

ថា​តើ​វីតាមីន​E អាច​ការពារ មហារីក ជំងឺ​បេះដូង ជំងឺ​បាត់បង់​ការចងចាំ ជំងឺ​ថ្លើម និង​ជំងឺ​ដាច់ ស​សៃឈាម​ខួរក្បាល រឺក៏​អត់ គឺ​មិន​ទាន់​ត្រូវ​គេ​ដឹង​នៅឡើយ​ទេ​។

ប្រភព​អាហារ

វិធី​ល្អ​បំផុត​ដើម្បី​ទទួលបាន​វីតាមីន​E​បាន​គ្រប់គ្រាន់​ជាប្រចាំ គឺ​តាមរយៈ​ការ​ញ៉ាំ​ប្រភព​អាហារ នានា​។ វីតាមីន​E​គឺ​ត្រូវបាន​រកឃើញ នៅ​ក្នុង​អាហារ​ដូចខាងក្រោម​៖

·        ប្រេង​បន្លែ​(​ដូចជា ពពួក​ស្រូវ​សាឡី ផ្កា​ឈូករត្ន័ ពោត និង​ប្រេងសណ្តែក​)

·        ពពួក​សណ្តែកដី​(​ដូចជា អាល់​ម៉ុន សណ្តែកដី ហេ​សេល​ណាត់ និង ហ្វីល​ប៊ឺត​)​។​

·        គ្រាប់​ផ្លែឈើ (​ដូច​ជា​គ្រាប់​ផ្កាឈូករត្ន័​ជាដើម​)

·        បន្លែ​ដែលមាន​ស្លឹក​ពណ៌​បៃតង (​ដូចជា​ស្ពៃ និង ស្ពៃក្តោប​បៃតង​)

·        អាហារ​ពេលព្រឹក​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​ដែលមាន​សារធាតុចិញ្ចឹម ទឹក​ផ្លែឈើ ប៊័រ​ផ្សំ​ពី​បន្លែ និង

ខ្លាញ់​សត្វ​និង​គ្រឿង​លាប​នំ​បុ័ង​។

ផលវិបាក

ការ​ញ៉ាំ​វីតាមីន​E​ដែលមាន ក្នុង​អាហារ គឺ​មិន​បង្កឲ្យមាន​គ្រោះថ្នាក់ រឺក៏​ផលប៉ះពាល់​អ្វី​ទេ​។ បើ ប្រើ​ជា​សារធាតុ​បន្ថែម​វិញ វីតាមីន​E​ដូស​ខ្ពស់ អាច​ប្រឈម​មុខ​នឹង ការ​ហូរ​ឈាម​ខួរក្បាល​ធ្ងន់ ធ្ង​រ​។​

ដំបូន្មាន

ប្រពន្ធ័​គណនា​សារធាតុ​ចិញ្ចឹម (RDA) សំរាប់​វីតាមីន បង្ហាញ​ពី​ចំនួន​វីតាមីន ដែល​មនុស្ស​ភាគ ច្រើន​ត្រូវការ​ជា​ប្រចាំ​ថ្ងៃ​។​

·         RDA សំរាប់​វីតាមីន ត្រូវបាន​ប្រើប្រាស់​ជា​គោលដៅ​កំណត់ សំរាប់​មនុស្ស ម្នាក់ៗ​។​

·         ចំនួន​វីតាមីន ដែល​អ្នកត្រូកា​រគឺ​ផ្អែកលើ​អាយុ និង​ភេទ​របស់​អ្នក​។​

·         កត្តា​ផ្សេងៗ​ទៀត​ដូចជា ការ​មាន​ផ្ទៃពោះ ការ​បំបៅ​ដោះ​កូននិង ជំងឺ​ក៏​ជា​កត្តា សំខាន់ ដែរ ក្នុង​ការបង្កើន​នូវ​ចំនួន​វីតាមីន ដែល​អ្នកត្រូវការ​។​

ចំនួន វីតាមីន​E​ដែល​សមស្រប​គឺ​៖

ទារក​(​ចំនួន​សមល្មម​នៃ​វីតាមីន​E)

·         ០ - ៦៤​ខែ​= ៤ មី​លី​ក្រាម​/​ថ​

·         ៧ - ១២​ខែ​= ៥ មី​លី​ក្រាម​/​ថ​

កុមារ​

·         ១ - ៣​ឆ្នាំ​=៦​មី​លី​ក្រាម​/​ថ​

·         ៤ - ៨​ឆ្នាំ​= ៧​មី​លី​ក្រាម​/​ថ​

·         ៩ - ១៣​ឆ្នាំ​= ១១​មី​លី​ក្រាម​/​ថ​

ក្មេង​ជំទង់ និង​មនុស្សពេញវ័យ​

·         ១៤​ឆ្នាំ រឺ​លើស​= ១៥​មី​លី​ក្រាម​/​ថ​

សាកសួរ​អ្នកផ្តល់​ការថែទាំ​សុខភាព​ថា​ចំនួន​ប៉ុណ្ណា​ដែល​សក្កិសម​នឹង​អ្នក​។​

កំរិត​ខ្ពស់​បំផុត​នៃ​វីតាមីន​E​បន្ថែម ដែល​មាន​សុវត្ថិភាព​សំរាប់​មនុស្សពេញវ័យ​គឺ ១៥០០IU/​ថ ក្នុង ទំរង់​ធម្មជាតិ​នៃ​វីតាមីន​E និង ១០០០IU/​ថ​ក្នុង​ទំរង់​ដែល​បង្កើត​ដោយ​មនុស្ស​៕